Търсене в този блог

неделя, 9 април 2017 г.

Сънят е най-ефикасното и безплатно лекарство
От безсъние се напълнява, може да хванете рак или да получите високо кръвно  
Има едно просто, лесно и безплатно нещо, което може да направите веднага, за да подобрите здравето си: да спите! 

Някои гурута  на здравословния живот може да пропагандират да не се яде месо или само месо, без млечни продукти или тонове сурови млечни продукти, само сурови зеленчуци или само сготвени, но всички те са съгласни, че сънят е важен. И с основание.
От друга страна, ако искате да качите килограми, да скъсите живота си, да се сбръчкате, да стресирате органите си или да увеличите вероятността от нараняване, може да постигнете всичко това, като просто не спите достатъчно!
Какво се случва, когато не спите?
Сънят е важен за оптимално здраве по толкова много начини. Националният здравен институт описва някои от причините:
·         „Сънят играе важна роля за физическото ви здраве. Например, сънят е замесен в лечението и възстановяването на сърцето ви и кръвоносните съдове. Продължителният недостиг на сън се свързва с повишен риск от сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, високо кръвно налягане, диабет и удар.
·         Недостигът на сън също повишава рискът от затлъстяване. Например, едно проучване сред тийнейджъри показало, че с всеки загубен час сън, шансовете за затлъстяване се показвал. Недостигът на сън повишава риска от затлъстяване и в други възрастови групи.
·         Сънят подпомага поддържането на здравословен баланс на хормоните, които ви карат да се чувствате гладни (грелин) или сити (лептин). Когато не спите достатъчно, нивата на грелина се вдигат, а нивото на лептина ви спада. Това ви кара да се чувствате по-гладни отколкото, когато сте си отпочинали добре.
·         Сънят също влияе на това как тялото ви реагира на инсулина, хормонът, който контролира нивото на кръвната ви захар. Недостигът на сън води до по-високо от нормалното ниво на кръвната захар, което може да повиши рискът от диабет.
·         Сънят подпомага и здравословния растеж и развитие. Дълбокият сън кара тялото да отделя хормонът, който подпомага нормалния растеж при деца и тийнейджъри. Този хормон също повишава мускулната маса и подпомага възстановяването на клетките и тъканите при децата, тийнейджърите и възрастните. Сънят играе роля и в пуберитета и плодовитостта.
·         Имунната ви система разчита на съня, за да остане здрава. Тази система защитава тялото ви от чужди или вредни субстанции. Продължителният недостиг на сън може да промени начина, по който имунната ви система реагира. Например, ако спите недостатъчно, може да имате проблем с преборването на обикновени инфекции.” 

От Медицинското училище в Харвард потвърждават някои важни причини да се спи достатъчно:

1.  Учене и памет: сънят помага на мозъка да предава нова информация за съхранение към паметта. В проучвания хора, които са спали след учене са се представили по-добре на тестове по-късно.
2.  Метаболизъм и тегло: хроничното лишаване от сън може да причини качване на килограми, като повлияе начина, по който телата ни обработват и складират въглехидрати и като промени нивата на хормоните, които повлияват апетита ни.
3.  Безопасност: недостигът на сън допринася за по-голяма склонност към заспиване през деня. Тези отпускания могат да причинят падане или грешки като медицински грешки, премеждия във въздушното движение и пътни произшествия.
4.  Настроение: загубата на сън може да доведе до раздразнителност, нетърпение, неспособност за концентриране и зависимост от настроения. Прекалено малкото сън може да ви остави прекалено уморени, за да правите нещата, които харесвате да правите.
5.  Сърдечносъдово здраве: сериозните нарушения на съня се свързват с хипертония, повишени нива на хормони на стреса и неравномерен сърдечен пулс. 
6.  Заболяване: лишаването от сън променя имунната функция, включително активността на клетките убийци на тялото. Поддържането на съня може да помогне и за преборването на рака.”  
Всъщност, сънят е общото сред всички животни. Количеството нужен сън варира значително според вида, но всички животни (включително хората) се нуждаят от сън. Лабораторните плъхове започнали да умират само след няколко дни, в които били държани будни.
Изследване продължава да открива връзката между липсата на сън и затлъстяването, диабета и заболявания:
 „Направихме проучване, в което ограничихме съня до четири часа за шест вечери,” обяснява Ван Каутър. „И забелязахме, че те вече бяха в пред-диабетно състояние. И така, това беше голямо откритие.”
Субектите на изследването били на път към диабета след само шест дни и това не е всичко – те били и гладни. Ван Каутър направил радикално откритие: липсата на сън можела да допринася за епидемията от затлъстяване в тази страна, чрез работата на хормон, наречен лептин, който казва на мозъка ви кога сте сити.”
Ако имате проблеми със свалянето на килограми и придържането към здравословен начин на хранене, въпреки че знаете какво/ как да ядете, това може да не е защото нямате воля, а защото се борите с вълни от наистина мощни хормони, които ви казват да ядете. Вместо да вървите упорито с пълна воля, защо не поправите скритите хормонални проблеми?

Качеството от значение ли е?   
В една дума: да
Спането на пуснат телевизор след захарна напитка и събуждането ви от алармен часовник не са качествен сън! На лично ниво познавам тялото си достатъчно, за да знам, че ако не получа достатъчно качествен сън, НЕ мога да отслабна. Няма значение дали намалявам калориите (не правете това), намалявам въглехидратите, намалявам мазнините (наистина не правете това!), упражнявам се като маниак и т.н. Ако не спя, няма да отслабна и ще трупна.
Спането в правилната среда също е от голямо значение!
 „Всички сме чували колко важен е сънят, но се оказва, че е дори по-важен, отколкото сме смятали.
Оказва се, че липсата на сън повлиява здравето ви толкова много, колкото лоша диета или непрекъснато излагане на токсини.
Доклад, публикуван преди 11 години, показва някои забележителни доказателства, свързващи липсата на сън с рака. Изследването докладва, че при абсолютно слепите жени имало по-малко от наполовина по-малък риск да заболеят от рак на гърдата, отколкото жени с нормално зрение, а при абсолютно слепи мъже имало по-малко от наполовина по-малък риск от рак на простатата, белите дробове, колона и други в сравнение с мъжете с нормално зрение.
Още по-интересното е, че този намален риск от рак не се наблюдавал при тези, които били слепи, но можели все пак да виждат светлина.
Това довело изследователите до изследване на връзката между излагането на светлина (особено след залязването на слънцето) и нивата на заболявания.
Следващи изследвания разкриват, че работниците нощна смяна имат по-високи нива на много заболявания, а тези видове студена светлина (от компютри, телевизора, алармени часовници, мобилни телефони и т.н.) са най-лошите виновници.”

Ние прекарваме около 1/3 от живота си, спейки, така че средата за сън трябва да ни е приоритет.  Особено щом се отнася до качеството на чаршафите, възглавниците и завивките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога