Търсене в този блог

сряда, 5 април 2017 г.

Кажи ми в каква поза спиш, за да ти кажа какво те боли 

В  каква поза спиш  най-често? Оказва се, че това е важен въпрос, защото това влияе на твоето здраве. Например, спането по гръб се счита за най-добрата позиция за сън за гръбнака, както и за врата (стига да не използваш прекалено много или високи  възглавници).
От позата за сън може да се прецени и какви болежки ще имаш в бъдеще. Или вече те мъчат, а?

 1. По гръб, с ръце покрай тялото
В тази позиция тялото най-добре си отпочива. Когато спиш по гръб, не натоварваш гърба и врата. Минусът на тази позиция е увеличаването на хъркането. Подходяща възглавница може да разреши този проблем.

2. По гръб, с вдигнати към главата ръце
Краката са леко разкрачени, а ръцете са вдигнати нагоре. Тази позиция също не натоварва гърба и е подходяща, ако имаш проблеми с кръста и гръбнака. Похъркването отново е проблем. Освен това може притиснеш някои нервни окончания и да получиш изтръпване и болка в ръцете.

3. По корем
Спането по корем подобрява храносмилането. Неудобството на позата е затрудненото дишане, тъй като главата ти е заровена във възглавницата. В повечето случаи хората завъртат главата си на една от двете страни, което води до напрежение във врата и неприятни болки и схващания. Спането по корем може да ти докара и болки в гърба.

4. Поза ембрион
В тази поза си обърнат на една страна, като краката са максимално приближени към тялото. Това може да е една от най-удобните позиции и е предпочитана от повечето хора, но тя доста натоварва гърба и врата. Голямото свиване на тялото може да ти попречи да си поемате дълбоко дъх. Но ако имаш проблеми с хъркането, тази поза може да помогне.

5. На една страна, с ръце по тялото
Тялото е изпънато и обърнато на една страна, а ръцете са плътно към него. В тази поза тялото си почива и не се натоварва силно гръбнакът. Ако спиш по този начин, на сутринта ще си отпочинал и няма да имаш чувството, че преди секунда си затворил очи. Минусите на позата идват от влиянието на гравитацията върху кожата ти, както и по-лошото храносмилане.

6. На една страна, с разперени ръце
Позицията има същите предимства, както и тази с ръце по тялото. Тук минусите идват от възможни изтръпвания и болки в ръцете. Има значение и на коя страна спиш. Ако го правиш на дясно, това може да доведе до киселини в стомаха. 

Ако предпочиташ  да спиш на ляво не е изключено да изпиташ напрежение в стомаха или в белите дробове. Лекарите обикновено препоръчват на бременните да спят на ляво, защото по този начин се подобрява циркулацията на вещества до ембриона

7. Прегърнал възглавница
Болките в тялото и кръста могат да се намалят, ако използваш малка възглавница, която да поставиш между краката и стомаха. Прегръщайки я с една ръка ще си спестиш неприятното изтръпване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога