Търсене в този блог

сряда, 26 април 2017 г.

10 храни за пълноценен сън

Бадеми, мед и овесени ядки са известни приспивателни, но черешите са универсален сънотворен боец


Пълноценният нощен сън е много важен, тъй като представлява ключ към доброто здраве – както физическото, така и емоционалното. Когато спите добре, тялото се възстановява само и организмът се намира в оптимално състояние да изпълнява различни функции.
Въпреки това много хора в наши дни са неспособни да се насладят на пълноценен нощен сън и изпитват най-различни проблеми. Това състояние е често срещано в съвременния свят, тъй като ежедневните проблеми и употребата на технологиите оказват негативно въздействие върху съня. 

За да се наспите добре, важно е да организирате оптимално навиците си за сън и да устроите правилно мястото, където спите. Експерти препоръчват да елиминирате всякакъв вид технологии от зоната за сън, тъй като те влияят негативно върху нощната почивка. Препоръчително е също така да въведете промени в хранителното меню, например избягвяйте преди лягане да консумирате храни, които дразнят стомаха и действат стимулиращо.
Много изследвания сочат, че здравословната диета е ключът към пълноценния сън и предпазва от проблеми като безсъние. Същите тези изследвания показват, че някои храни стимулират оптималната нощна почивка, тъй като притежават свойството да въздействат върху нервната система и да подпомагат освобождаването на химични субстанции като мелатонин и серотонин, които са свързани с релаксацията и по-доброто качество на съня.

Ето какви храни да консумирате, за да се радвате на пълноценен нощен сън:
Овесени ядки
Макар овесените ядки често да присъстват в препоръките на експерти по хранене като идеална закуска, можете да ги консумирате и по друго време от деня, включително вечерта. Тази храна е изключително полезна за здравето на сърдечно-съдовата система и е препоръчителна за диабетици. Консумацията на овесени ядки 2-3 часа преди лягане може да отпусне тялото и да осигури по-пълноценен нощен сън, тъй като стимулира производството на мелатонин.

Бадеми

Шепа бадеми може да се окаже отлично решение, когато искате да се насладите на нощен сън без прекъсвания. Това е така, тъй като бадемите съдържат триптофан и магнезий – две субстанции, които са способни да провокират заспиване.

Пчелен мед

Добавянето на пчелен мед към млякото или чая може да се окаже по-полезно, отколкото предполагате. Медът съдържа глюкоза, която сигнализира мозъка да намали функцията на орексина – хормон, който е пряко свързан с безсънието.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб съдържа витамини В1 и В6. Комбинирайте с пчелен мед, за да улесните транспортирането на триптофана към мозъка, където той ще се превърне в серотонин и ще подобри качеството на съня.

Череши


Един от най-вкусните и ефикасни начини за подобряване на нощния сън и елиминиране на събужданията по никое време е да консумирате мелатонин. Черешите, подобно на овесените ядки и орехите, са прекрасен източник на мелатонин и ще подобрят значително съня ви.

Билков чай

Консумацията на билков чай е друга възможност, която ще окаже благотворно въздействие върху нощния сън и оптималната почивка. Различните чайове – лайка, маточина, лавандула, пасифлора, липов цвят или лимон, притежават отпускащи и седативни свойства, които помагат на тялото да реласкира и да се възстанови.

Черен шоколад


Можете да консумирате черен шоколад през деня, а също така и вечерно време. Тази вкусна храна, любима на много хора по света, подобрява съня, тъй като стимулира производството на серотонин – хормон, който отпуска тялото и ума.

Банани

Бананите могат да бъдат сравнени с хапчета за сън. Тази суперхрана, освен че е богата на ценни вещества, стимулира производството на мелатонин и серотонин и подобрява качеството на съня. Един банан преди лягане е отлично решение на проблема със заспиването и събуждането в малките часове на нощта. По този начин снабдявате тялото и с доза магнезий и калий, които отпускат мускулите и нервната система.

Топло мляко

Със сигурност сте опитвали да се справите с безсънието, като консумирате чаша топло мляко преди лягане. Освен приятно на вкус, това средство наистина е ефикасно, тъй като съдържа триптофан – есенциална мастна киселина, която участва в производството на мелатонин и серотонин (невротрансмитери, които са част от цикъла на съня).

Пилешко месо

Пилешкото месо е друга храна, която съдържа познатата вече аминокиселина – триптофан. За да стимулирате въздействието й, препоръчваме да комбинирате пилешкото месо с порция пълнозърнест хляб по време на следобедното хранене.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога