Търсене в този блог

четвъртък, 30 март 2017 г.

Сънотворните ни пречат да съхраняваме полезна информация 

Според ново изследване истинското предназначение на съня е да помогне на мозъка да забрави някои спомени, така че да можем да запазим други за дълготрайна употреба за напред в живота.


В продължение на години учените от цял свят се опитваха да разберат точно поради каква причина хората трябва да спят в продължение на приблизително една трета от деня и по-голямата част от живота си. Новото проучване обаче ясно доказва, че сънят е основен инструмент на мозъка, с който той съхранява информация.

Важно откритие в проучването е и фактът, че сънотворните хапчета, които помагат на милиони хора да заспят, пречат на процеса по съхраняване на полезна информация.

Основните тези в работата на учените са доказани след серия експерименти с лабораторни мишки. Гризачите били поставени в непозната за тях обстановка. Всички били подложени на лек електрошок на мястото и върнати в старите им клетки. След това на половината били дадени лекарства, които да ги държат будни, докато останалите били оставени да се наспят на спокойствие.

На следващия ден учените върнали мишките в новите клетки. Тези, които били оставени да се наспят, застинали на едно място и не смеели да помръднат. Другите, които будували, обаче съвсем спокойно започнали да проучват новите клетки.
Според учените мишките, чиито мозъци били отпочинали, имали съвсем ясен спомен, че новото място, в което са поставени, крие опасност. Докато мозъците на тези, които будували, не успели да отсеят ненужните спомени и да запаметят нови, които ще им помогнат да се предпазят от опасности.

Изразът, че утрото е по-мъдро от вечерта, е съвсем верен. Сънят ни помага да изясним нашите идеи и мисли. Досега смятахме, че мозъкът почива, докато спим, заедно с останалата част от тялото. Оказа се, че това съвсем не е така.

Той работи на пълни обороти по време на сън, като отсява всичко излишно от деня и складира необходимото за безопасното ни съществуване, казва водещият на изследването д-р Греъм Дайринг от университета Джон Хопкинс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар