Търсене в този блог

понеделник, 27 март 2017 г.

Една зле подбрана завивка може да съсипе съня ви също толкова ефективно, колкото бормашината на съседа
 
Освен за почивка на тялото, сънят е от важно значение за психичното и здравословно състояние.

По-малко от шест часа сън на нощ увеличава риска от инсулт, дори и да се води здравословен начин на живот, обясняват специалисти. Краткият сън повишава кръвното налягане, което увеличава риска от тромбообразуване и запушвания на кръвоносните съдове и инфаркт.

Това не означава да се спи повече от достатъчното, тъй като и прекомерният сън вреди на здравето. Според учените повече от осем часа сън на нощ могат да навредят на сърдечносъдовата система и да увеличат риска от инсулт, застойна сърдечна недостатъчност и инфаркт.

Известно е, че бременността повишава нуждата от сън с няколко часа. Тя е зависима и от характера на работата.

Но не само продължителността на съня оказва влияние на тонуса ни, а и неговото качество. Понякога дори и да спим 8 часа, след като се събудим се чувстваме изморени, което се дължи на фактори като стрес и тревожност, прием на медикаменти, алкохол или тютюнопушене.
 
Консумацията на някои храни също вреди на качеството на сън.
 
Препоръчително е да се вечеря 2-3 часа преди лягане, а консумацията на кофеин трябва да е не по-малко от 4-6 часа преди сън.
Физическите дейности също не бива да се провеждат непосредствено преди лягане, а с малък интервал от около няколко часа. Това може даже да подобри качеството на сън.


От голямо значение е и качеството на спалното бельо, подбора на материите, конструкцията на възглавницата. Една неподходяща завивка може да съсипе съня ви също толкова ефективно, колкото бормашината на съседа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар