Търсене в този блог

неделя, 7 май 2017 г.

Сънят на бебето от раждането до 3 месеца
Пеленачетата спят много. Нормалното количество сън, от което имат нужда всеки ден, е от 14 до 18 часа през първата седмица от живота си и от 12 до 16 часа в света на Морфей, докато навършат един месец. През първите две седмици обикновено бебетата не спят повече от 2 до 4 часа наведнъж. Без значение по кое време на денонощието, те спят често и по много. 


Резултатът? Бебчо сам избира кога и колко да спи. Заспива и се буди без установен режим, а това натоварва вашия график, води до преумора и системно недоспиване. Вашето задължение е да отговаряте на нуждите и капризите на бебето по всяко време, така че най-вероятно ще ставате нощем многократно, за да смените памперса, да нахраните или успокоите мъника. Нередовният сън на бебето в първите му дни е доста изтощаващ за родителите и най-вече за майката, но с напредване на времето ще изградите навици за редовен сън на детето си и постепенно ще преминете към по-пълноценно наспиване през нощта и за самите вас.  

Какво се случва?


Цикличността на съня при бебетата е доста по-кратка от тази при възрастните. Освен това мъниците прекарват много време във фазата на лек сън, който много лесно може да бъде нарушен. Непредсказуемостта на съня на бебето е част от нормалното му развитие и, за ваше успокоение, тази фаза не трае дълго, макар и да ви се струва като цяла вечност. 

Какво следва?


На възраст от 6 до 8 седмици повечето бебета започват да спят за по-кратки периоди от време през деня и за по-дълги през нощта. Все пак, те не престават да се будят през нощта с очакване да ги нахраните. Също така постепенно количеството на дълбок сън се увеличава.


Някъде между 3 и 6 месеца вашето бебе е напълно способно да спи непробудно и пълноценно през нощта. Е, за съжаление, още не говорим за 8 - часов сън, но експертите уверяват, че бебето ще проспива цели 5-6 часа наведнъж. 
Някои пеленачета спят дълго през нощта още около 6-ата си седмица, но в повечето случаи достигат до такива благоприятни за родителите резултати едва около 5-6 месечна възраст. Вие можете да помогнете на бебето си да придобие здравословни навици за сън като започнете да работите по въпроса още от самото начало.


СЪВЕТИ ЗА ДОБРИ НАВИЦИ:


 1 Научете се да разпознавате кога бебето е уморено


През първите 6 до 8 седмици бебетата не могат да издържат повече от два часа без сън. Ако изчакате повече от 2 часа преди да приспите мъника, може да се окаже, че сте изпуснали правилния момент. Бебето е преуморено и изнервено, а това ще направи опитите ви да го приспите безуспешни. 


Наблюдавайте го за знаци, които издават умора. Търка ли очи, дърпа ли си ухото, има ли изтощен поглед? Веднага щом забележите знак, че на бебчо му се спи, не изпускайте момента, а го успокойте нежно, за да се унесе в сладък сън. Много бързо ще опознаете навиците на бебето и ще се научите как се издава, когато му се спи. Така ще развиете дори „шесто чувство" за желанията му и инстинктивно ще разпознавате нуждите му. Преди то да научи нашия език, вие ще научите бебешкия.


2. Започнете да учите бебето да разпознава деня и нощта


Някои пеленачета са „нощни птици". Може би сте усетили, че и вашето е същото още по време на бременността, когато е ритало неспокойно цяла нощ и не ви е оставяло да отпочинете. Така то ще ококорва очи вечер, а вашите клепачи ще натежават безпощадно. През първите няколко дни едва ли ще успеете да наложите промяна в това отношение. След навършването на втората седмица можете да започнете да му показвате разликата между деня и нощта. Ако предпочита да спи през деня, ще трябва да положите повече усилия, за да го приобщите към семейния график. Не го оставайте да спи много през деня, за да може да спи през нощта. Пускайте много светлина в дома си, развеселявайте го с жива и весела музика, когато се унася повече от необходимото през деня. Не ограничавайте шумовете, които издава всяко домакинство - бученето на пералнята или миялната машина, телефонен звън, работещ телевизор и др. През нощта създавайте приятна атмосфера за сън - пълна тишина, тъмно помещение и удобно легло.
Не си играйте с него, ако се събуди жизнено през нощта. Не прекарвайте и много време в опити да го убедите да заспива с думи. По-скоро се правете, че спите и скоро то ще се научи, че нощта е време за сън. 

3. Обмислете как да започнете редовна процедура преди лягане
Никога не е достатъчно рано, за да започнете да следвате програма или ритуал преди заспиване. Може да измислите нещо толкова простичко като например преобличането в пижамка за сън, пеенето на приспивна песничка или топла целувка за лека нощ. Изборът е изцяло ваш.


4. Дайте му възможност да заспи само
Около 6-8 седмична възраст може да започнете да давате шанс да бебето да заспива по своя воля. Но как? Поставете го в креватчето като забележите, че е уморено, но докато още не се е унесло. Методи за приспиване като люлеене или хранене на бебето не се препоръчват, защото това го приучва да заспива с чужда помощ, което не е добре нито за бебето, нито за вас. Помислете преди да започнете да правите нещо, което изисква много усилия, за да приспите бебчо, защото той ще го очаква от вас и занапред.
 
Разбира се, ако нищо друго не върши работа, ще се наложи да импровизирате, докато намерите верния път към приспиването и най-ефикасния метод за това.
В този период от живота си повечето бебета спят общо около 12 до 15 часа на денонощие. 


Възможността за възпитаване на навици за сън чука на вратата
Към 3-ия месец бебетата вече са започнали да оформят по-редовен модел на заспиване и събуждане и са се отказали от повечето хранения през нощта.


Това не означава, че внезапно можете да наложите програма за сън на 3 - месечното си бебе. Не бива да се бърза! Трябва да се съобразявате с нуждите на мъника и да се стремите към постепенни промени. В някои случаи бебето бързо се нагажда към семейния график и почти не се налага да се намесвате. Но все пак може да искате бебето ви да спи по-дълго през нощта, да има часови режим на сън и т. н. Ако е така, време е да опитате някаква програма, която възпитава навици за сън. Слагайте бебето да спи винаги по едно и също време, независимо дали става въпрос за следобедна дрямка или за нощен сън. Понякога може да се наложи да го оставите да плаче, за да се научи да се успокоява само, да се захласва и накрая да заспи без вашата намеса.


Най-важното е да нагаждате всяка промяна според характера на собственото си бебе, защото то е уникално, развива се бързо и динамично и вие трябва да се съобразявате с това как приема новостите. Адаптира се лесно? Продължавайте с същия дух! Ако оказва упорита съпротива, сменете подхода. Следете като цяло да е доволно и от темпото, с което му налагате график на сън. Ако ви се струва, че не е готово за дадена стъпка, изчакайте да се приспособи към останалите нови за него навици и  пробвайте отново след една или две седмици.  

Сън през нощта 
Ако бебето ви още не проспива пет или шест часа наведнъж през нощта, не се притеснявайте - това се случва често. Доста бебчовци продължават да се будят повече от веднъж за хранене нощем в периода от 3 до 6 месеца. Ако не преди, то след 6 - месечна възраст сте готови да отбиете вашето бебче от нощното кърмене, ако сте преценили, че това е правилният избор. 

Отново среднощни събуждания
То вече има редовен график на сън и вие се наслаждавате на по-дългото време за почивка през нощта. Изведнъж, обаче бебчо започва отново да се буди често нощем. Неприятна изненада, но това се случва понякога. Дори да сте се радвали на по-продължителен нощен сън с месеци, пак може да започнете да ставате през няколко часа, ако бебокът реши. Озадачени сте защо се случва така, но си има причини. Може да нарастват неговите нужди за внимание и да се буди с рев за вашата компания или утеха. Възможно е също бебето да работи усилено за усъвършенстването на новите си умения като претъркулване или сядане, които тренира на сън и така се пробужда само.


ЗА ДА Е ЗДРАВОСЛОВЕН СЪНЯТ МУ


1 Установете точни часове за лягане, едно и също време за дрямки и ги спазвайте
Когато бебето беше по-малко, вие разбирахте кога му се спи по знаците за умора, които то дава. Сега, когато е по-голямо, вече е време да наложите стриктна програма за сън, както и да следите за последователно заспиване по едно и също време всеки ден. Някои бебета клюмват още към 6 часа вечерта, а други изглеждат жизнени дори след 8 часа. Вашият установен семеен ред ще се отрази и на графика на бебето. Затова се съобразете с всички обстоятелства, които могат да окажат влияние върху съня му. Изберете разумно време за лягане вечер, което отговаря на нуждите на семейството ви и се стремете да го спазвате винаги, когато е възможно. Ако бебето настоява да стои будно след отреденото време за лягане, помислете: понякога превъзбудеността и прекалената енергичност в края на деня означава умора или изнервеност. В този случай може би е добре да преместите часа за лягане малко по-рано.  
 
Можете да планирате дрямките за конкретно време през деня или да приспивате бебето два часа след като последно е станало от сън. И двата подхода са правилни, важното е бебето да получава достатъчно възможности да спи. Ако заспива много трудно, буди се бързо и внезапно или има неспокоен сън през деня или през нощта, го приспивайте по-рано.
 След като сте избрали ритуал преди сън, единственото, което трябва да съблюдавате, е да бъдете последователни и отговорни в спазването му. 

2 Будете детето по едно и също време сутрин, за да настроите дневния  му часовник 
Ако бебето просрочи времето, отредено му за ставане сутрин, е добре да го събудите нежно. Така ще установите здравословен график и ще го научите   постепенно да привиква към програмата за сън и ставане. Трябва да се следва редовна схема за дрямки през деня, час на будене сутрин и на лягане вечер.


3 Детето вече заспива самостоятелно
Както възрастните, така и бебетата, се будят по няколко пъти през нощта (за кратко - от няколко секунди до няколко минути), но ние успяваме да заспим веднага като дори не помним, че сме се събуждали - за нас сънят не е бил прекъсван. При бебетата умението да се унасят сами след пробуждане не е усвоено, а то е ключово за създаването на стабилни навици за сън. Някои мъници имат това умение по природа и не се налага да полагате старание, за да ги научите, но други имат нужда от повече внимание, време и усилия в това отношение.


В зависимост от това как се справя вашето бебе с новия ред и дисциплина, ще подберете и методите, благодарение на които да възпитате у него здравословни навици за сън. Дори и най-ефикасните схеми може да не проработят точно във вашия случай. Затова бъдете креативни, адаптивни към индивидуалността на вашето дете и упорити в изпълнението на избраната методика.
„Лека нощ" или по-скоро „Добро утро" - вие ще научите бебето да ги различава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар