Търсене в този блог

неделя, 23 юли 2017 г.

Научете се да спите по гръб


Ако искате да избегнете ранното образуване на фини линии и бръчки

Сънят е едно от най-естествените, безплатни и 100 % ефективни средства за поддържане на красотата. И както пълноценният нощен сън може мигновено да направи излъчването жизнено и здравословно, така липсата му предизвиква отпускане на кожата, торбички и тъмни кръгове под очите, загуба на блясък.
Сънят за красота не е просто мит. Тъй като кожата има способността да се възстановява изключително бързо, 7 – 8 часа в леглото са достатъчни сутринта да изглеждате отпочинали и свежи като след дълга ваканция.

Причината е, че докато тялото е в състояние на покой клетките се регенерират, ускорявайки излющването на мъртвия слой, възстановяват се хидробаланса и клетъчната структура, производството на колаген и еластин става по-ускорено, порите дишат. Същевременно в организма протичат всевъзможни хормонални и метаболитни процеси, чийто естествен ритъм много лесно може да бъде нарушен при недостиг на сън. Това действа като стрес за имунната система - не само на тялото, но и на кожата. 

Спалното бельо
Придържайте се към леки, фини и прохладни материи на спалното бельо. Коприната или памукът ще предпазят тялото от претопляне и ще щадят кожата от нежелани набраздявания. Освен това някои цветни и грапави (изкуствени) материи могат да предизвикат нежелани раздразнения.

Време за лягане
Старайте се да лягате и ставате по едно и също време всеки ден. Най-добре би било да е във времето между 22:00 и 07:00 за постигане на оптималния период от 7 – 8 часа сън за красота.
Имайте предвид, че по-продължителният сън през уикенда не компенсира липсата през седмицата. Нито пък следобедна дрямка, по-дълга от 30 минути. Препоръчително е тя да приключи до 16:00 ч.
Продължителност на съня
Важно е да знаете мярката на съня за красота. Според специалистите не е добре да се прекалява, защото твърде дългият престой между завивките (11 – 12 часа) може да има обратен ефект – да повиши разграждането на кожните клетки, да причини подпухване и дори видима умора. За сметка на това преди лягане е препоръчително да се спазва стриктен ритуал в грижите за кожата и тялото, така че те да бъдат предразположени към пълноценен сън.
Уютна атмосфера и спокойствие
Препоръчително е да махнете всички възможни технологични устройства, включително мобилните телефони и таблетите. Избягвайте всякакви осветени зони и шумове по време на сън. Доказано е, че мозъкът реагира дори на неуловимите звукови и светлинни вълни, което пък не му позволява да се отпусне напълно.
Позата за сън
Научете се да спите по гръб. По този начин ще избегнете притискането на лицето във възглавницата, което ускорява отпускането на кожата и образуването на фини линии и бръчки поради нарушено кръвообръщение. Освен това и системите в тялото ще функционират пълноценно.
Ритуал за релаксация на съзнанието и тялото.
Преди лягане взимайте душ или вана с ароматни продукти за наслада на сетивата, правете вана на стъпалата с морска сол и няколко капки подходящо етерично масло, изпивайте по чаша билков чай за елиминиране на стреса и нанасяйте богат подхранващ и хидратиращ лосион върху цялото тяло (препоръчваме ви аромат на лавандула, жожоба или цитруси).
Разкрасителният ритуал на лицето преди лягане
За да бъде сънят за красота пълноценен и за да могат регенеративните процеси да протичат пълноценно, порите трябва да бъдат добре почистени с осигурено достатъчно количество влага. Затова внимателно отстранявайте грима и мръсотията с продукт с мека формула (измивен гел или почистващо тоалетно мляко), тонизирайте кожата с тоник или лосион, и нанасяйте нощна хидратираща грижа според индивидуалните особености.

Сънят за красота заслужава същото уважение и внимание, което получават хранителният режим и редовните физически тренировки. И щом го превърнете в приоритет за ежедневните си ще започнете да го осъзнавате като неизчерпаем източник на енергия и здраве. Опитайте още тази вечер като си легнете малко по-рано и помогнете на тялото и кожата да почерпят по-добре ползите от съня за красота.


Няма коментари:

Публикуване на коментар